Eski İstanbul’un Arkasındaki

Eski İstanbul'un Arkasındakiİstanbul, Türkiye’de yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biri. Ülkenin en kalabalık, ekonomik ve sosyo-kültürel açıdan en önemli şehridir. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34. nüfus açısından belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa’da birinci, dünyada ise Lagos’tan sonra altıncı sırada yer almaktadır. İstanbul Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara kıyısı ve Boğaziçi boyunca, Haliç’i de çevreleyecek şekilde kurulmuştur. İstanbul kıtalararası bir şehir olup, Avrupa’daki bölümüne Avrupa Yakası veya Rumeli Yakası, Asya’daki bölümüne ise Anadolu Yakası veya Asya Yakası denir. Tarihte ilk olarak üç tarafı Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç’in sardığı bir yarım ada üzerinde kurulan İstanbul’un batıdaki sınırını İstanbul Surları oluşturmaktaydı. Gelişme ve büyüme sürecinde surların her seferinde daha batıya ilerletilerek inşa edilmesiyle 4 defa genişletilen şehrin 39 ilçesi vardır. Sınırları içerisinde ise büyükşehir belediyesi ile birlikte toplam 40 belediye bulunmaktadır.

Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan İstanbul, 330-395 yılları arasında Roma İmparatorluğu, 395-1204 ile 1261-1453 yılları arasında Bizans İmparatorluğu, 1204-1261 arasında Latin İmparatorluğu ve son olarak 1453-1922 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yaptı. Ayrıca İstanbul, hilafetin Osmanlı İmparatorluğu’na geçtiği 1517’den kaldırıldığı 1924’e kadar İslam’ın da merkezi oldu. Son yıllarda birbiri ardına ortaya çıkartılan arkeolojik bulgularla insanlık tarihine ilişkin önemli bilgiler elde edilmiştir. Yarımburgaz Mağarası’ndan çıkarılan taş aletlerle, ilkel insan izlerinin 400.000 yıl öncesine dayandığı ortaya çıkmıştır. Anadolu Yakası’nda yürütülen kazı çalışmaları ve bunlara bağlı araştırmalar, şehirde tarım ve hayvancılığa dayalı ilk yerleşik insan topluluğunun MÖ 5500’lere tarihlenen Fikirtepe Kültürü olduğunu göstermiştir. Bu arkeolojik bulgular yalnızca İstanbul’un değil, tüm Marmara Bölgesi’nin en eski insan izleridir.

İstanbul sınırları içinde kent bazında ilk yerleşimler ise Anadolu Yakası’nda Kalkedon; Avrupa Yakası’nda Byzantion’dur. Cumhuriyet dönemi öncesinde egemenliği altında olduğu devletlere yüzlerce yıl başkentlik yapan İstanbul, 13 Ekim 1923 tarihinde başkentin Ankara’ya taşınmasıyla bu özelliğini yitirmiş; ancak ülkenin ticaret, sanayi, ulaşım, turizm, eğitim, kültür ve sanat merkezi olma özelliğini sürdüregelmiştir. Karadeniz ile Marmara Denizi’ni bağlayan ve Asya ile Avrupa’yı ayıran İstanbul Boğazı’na ev sahipliği yapması nedeniyle, İstanbul’un jeopolitik önemi oldukça yüksektir. Bugün tamamına yakını doldurulmuş olan ya da kaybolan doğal limanları vardır. Bu özellikleri yüzünden bölge toprakları üzerinde uzun süreli egemenlik anlaşmazlıkları ve savaşlar yaşanmıştır. Başlıca akarsular Riva, Kâğıthane ve Alibey dereleridir. İl toprakları az engebelidir ve en yüksek noktası Kartal ilçesindeki Aydos Tepesi’dir.İldeki başlıca doğal göller Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Durusu gölleridir. İl ve yakın çevresinde, Karadeniz ile Akdeniz makro iklimleri arasında geçiş özellikleri görülür. Hava sıcaklıkları ve yağış ortalamaları düzensiz; bitki örtüsü dengesizdir.

İstanbul, //tr.wikipedia.org/w/index.php?title=%C4%B0stanbul&oldid=17118756 (last visited Mayıs 24, 2016).

——————————————————————————————————–

Istanbul (/ˌɪstænˈbuːl/ or /ˌiːstɑːnˈbuːl/; Turkish: İstanbul [isˈtanbuɫ], historically also known as Constantinople and Byzantium, is the most populous city in Turkey and the country’s economic, cultural, and historic center. Istanbul is a transcontinental city in Eurasia, straddling the Bosphorus strait between the Sea of Marmara and the Black Sea. Its commercial and historical center lies on the European side and about a third of its population lives on the Asian side. The city is the administrative center of the Istanbul Metropolitan Municipality (coterminous with Istanbul Province), both hosting a population of around 14 million residents.[4] Istanbul is one of the world’s most populous cities and ranks as the world’s 7th-largest city proper and the largest European city.

Founded under the name of Byzantium on the Sarayburnu promontory around 660 BCE, the city developed to become one of the most significant in history. After its reestablishment as Constantinople in 330 CE, it served as an imperial capital for almost 16 centuries, during the Roman and Byzantine (330–1204 and 1261–1453), the Latin (1204–1261), and the Ottoman (1453–1922) empires.[11] It was instrumental in the advancement of Christianity during Roman and Byzantine times, before the Ottomans conquered the city in 1453 and transformed it into an Islamic stronghold and the seat of the Ottoman Caliphate.

Istanbul’s strategic position on the historic Silk Road,[13] rail networks to Europe and the Middle East, and the only sea route between the Black Sea and the Mediterranean have produced a cosmopolitan populace, although less so since the establishment of the Turkish Republic in 1923. Overlooked for the new capital Ankara during the interwar period, the city has since regained much of its prominence. The population of the city has increased tenfold since the 1950s, as migrants from across Anatolia have moved in and city limits have expanded to accommodate them. Arts, music, film, and cultural festivals were established at the end of the 20th century and continue to be hosted by the city today.

Infrastructure improvements have produced a complex transportation network. Approximately 12.56 million foreign visitors arrived in Istanbul in 2015, five years after it was named a European Capital of Culture, making the city the world’s fifth most popular tourist destination. The city’s biggest attraction is its historic center, partially listed as a UNESCO World Heritage Site, and its cultural and entertainment hub can be found across the city’s natural harbor, the Golden Horn, in the Beyoğlu district. Considered a global city,[17] Istanbul has one of the fastest-growing metropolitan economies in the world. It hosts the headquarters of many Turkish companies and media outlets and accounts for more than a quarter of the country’s gross domestic product.[19] Hoping to capitalize on its revitalization and rapid expansion, Istanbul bid for the Summer Olympics five times in twenty years.

Wikipedia contributors. “Istanbul.” Wikipedia, The Free Encyclopedia. Wikipedia, The Free Encyclopedia, 23 May. 2016. Web. 24 May. 2016.

Henüz yorum yapılmamış

Yorum yapmak istermisiniz ?